A coachingról

Coaching?……nekem?…..az meg minek?….

Miért a coaching?

Mindaddig amíg nem ismerkedtem meg a coachinggal, mint ügyfél, de leginkább a coach oldaláról, nem nagyon értettem, hogy mivel jelenthet ez a fajta “beszélgetés” számomra többet, lehet hasznosabb számomra, mint egy jó kis baráti (esetleg családi) beszélgetés. Idővel rá kellett jönnöm, hogy több okból is. Elsősorban például az én baráti körömben finoman szólva nem divat a problémákról, nehézségekről beszélni. Ennek természetesen pozitív oldala is van, de sok-sok kapu be is záródik miatta. Másodsorban pedig általában jellemző helyzet, hogy a barátok (akár családtagok) esetleg “csak” meghallgatnak, hanem a meghallgatás különböző szintjein túl már kéretlen tanácsot is adnak. Ezek a tanácsok azonban mind-mind az ő megoldásukat, az ő látásmódjukat tükrözik, nem a tiédet. Sajnos a tanácsadás ilyen formája a tapasztalatom szerint nem igazán eredményez mély változást, tartós előremozdulást sokszor pedig kapcsolatainkat is erősen próbára teszi.

A megoldás alapvetően pedig benned van, csak meg kell találnod, össze kell építened.

A coaching folyamata ebben a rátalálásban, építkezésben lehet a segítségedre. Mindazon túl, hogy a coaching egy szakemberrel zajlik le, jól kipróbált struktúráltsága okán is több, mint egy baráti (családi) beszélgetés, hiszen az adott témával kapcsolatban a mélyebben húzódó, mozgató (vagy gátló) erők feltárását követően fókuszál a Te megoldásodra, így az elköteleződés és a megoldási mód a lehető legmélyebben, benned születik meg és nem kívülről érkezik. A Te életed, a Te megoldásod. Tőlem nem tanácsot kapsz, hanem szabadságot és támogatást, az előtted álló feladatok megoldására, a benned élő kreativitás kiterjesztésére.

Csecsemőként ahogy a tapintásunk, látásunk alakul, kezdünk megismerkedni környezetünkkel, benne magunkkal, testünkkel is. A mi kultúránkban, oktatási rendszerünk által biztosított környezetben a tudatos ismerkedés a lelkünkkel, belső mozgató rugóinkkal sajnálatos módon sokszor inkább már érett felnőtt korunkra tolódik ki.

Hidd el nekem csakúgy mint egy fát elültetni, a saját magunkkal való tudatos, struktúrált megismerkedés kezdetének is éppen elég jó pillanat a mai nap!

Miben lehet hasznos számomra a coaching?

Röviden, ……szinte az életed minden területén, mindenben hozhat pozitív változást egy jól sikerült coaching folyamat. ….. és nem is viccelek.

Úgy látom, hogy a bennünk élő fékező, esetenként túltengő erők az életünk azon területin törnek fel, testesülnek meg leginkább látható módon, amelyre időnk (és figyelmünk) legnagyobb részét fordítjuk. Ha életünk jelentős része a munkánkról szól, akkor a belső, mélyben meghúzódó nehézségeink a munkában, ha pedig életünk, mint például egy kisgyermekes édesanya esetén nagyrészt a család, a gyerek körül fonódik, akkor pedig a családi életünkben találkozunk legélesebben a nehézségekkel. Mindezekre a megoldást ezen “logika” alapján alapvetően bennünk kell megtalálnunk, amely megoldás megtalálásában (egyéb önreflexiót erősítő támogató tevékenységek mellett) nyújthat egyfajta irányt a coaching.

Tapasztalatom alapján a mélyen bennünk élő minták, megoldási, problémakezelési módok az adott helyzetben szinte mindig hasonló eredményre vezetnek. Ez érthető is, hiszen ezek a minták korábban épp azért épületek be a működésünkbe, mert megoldást, enyhülést jelentettek akkor számunkra, de az idő előrehaladtával, a körülmények változásával a minták kezdhetnek “elavulni”. No persze az évek során egy probléma, helyzet kezelésére egy mintán belül többféle megoldást is kifejleszthettünk, azonban ezek sajnos a megváltozott környezetben már számos esetben zsákutcába vezetnek minket, esetleg csak rövid távú enyhülést hoznak.

Ha már érezted, gondoltad az alábbiakat (és társait):

 • miért mindig velem történik ilyesmi…,
 • nem értem, pedig én jót akartam…,
 • mintha a falnak beszélnék….,
 • annyi idő alatt, amíg elmagyarázom, inkább megcsinálom én…,
 • nincs körülöttem senki, akiben igazán megbízhatok…,
 • bárhogy próbálom, mindig kudarcot vallok….,
 • miért csinálom ezt egyáltalán….,
 • majd akkor teszem meg, ha ezt és ezt elérem….,

akkor épp ideje, hogy az önismereted, saját működésedre való rátekintésed horizontját szélesítsd,  bővítsd a kialakuló helyzetek megoldására bevethető megoldásaid körét.

Milyen területen lehetek én a Te coachod?

Azt gondolom, hogy egy coach azokon a területeken tud az ügyfele számára leginkább támogatást adni, amely területeken már járt, amilyen “problémákkal” már szembesült. Természetesen mindez nem zárja ki azt sem, hogy egyéb élethelyzetekben, problémák megoldása keresésében is hasznos támogatást tudok nyújtani számodra, hiszen megítélés nélkül fordítom feléd figyelmem és támogatlak a saját megoldásod megtalálásában.

Az élettapasztalatomból, személyes érdeklődésemből adódóan főként kkv-k és felsőoktatási intézmények szakemberei, egyéni vállalkozók, sportolók számára az alábbi főbb témakörök/területek esetén – azt hiszem – igazán hasznos segítségedre lehetek:

 • szervezetfejlesztés (néhány fős vállalkozás(ok)ból strukturált szervezet),
 • utódlás a szervezet különböző vezetői szintjein (generációváltás, üzlet átadása, felsővezetői kör bővítése),
 • felsővezetői magány – stressz – kiégés,
 • leadership (és management) kompetenciák kérdésköre,
 • kutatás-oktatás-vezetés (felsőoktatás) dilemmái,
 • élsport-versenysport fizikai és mentális kihívásai/sérülés(ek), pályafutás befejezése.

Ha már döntöttél, hogy nyitsz a coaching irányába, és engem választasz, akkor a honlapomon tovább olvasva újabb információkat kaphatsz a nálam zajló coaching munkáról.

Mi történik nálam a coaching során

Lépések, mit várhatok a folyamat végére?

A közös munka az első kapcsolatfelvétellel kezdődik. Első lépésként egyeztetünk egy körülbelül 30 perces bemutatkozó beszélgetés időpontjáról. A beszélgetés díjmentes és alapvetően az összehangolódásról, ismerkedésről szól, amelyen túl természetesen átbeszéljük, hogy pontosan mire van szükséged, én pedig át tudom adni a javasolt folyamattal kapcsolatos technikai információkat.

Amennyiben az ajánlatom alapján úgy döntesz, hogy velem kívánsz együtt dolgozni, akkor egy jellemzően 6-12 alkalomból (ülésből) álló coaching folyamat veszi kezdetét.

Az első találkozón, találkozókon mélyrehatóan azonosítjuk azt a területet, amin dolgozni szeretnél, kijelöljük a célt és elkezdődik a megoldás, megoldások keresésének munkaszakasza. A folyamat befejeztével jobban megérted saját működésed hajtóerőit, továbbá mindazon intézkedések tudatában leszel, mely(ek) megvalósítása biztosítja számodra a kívánt cél elérését.

Amennyiben hozzájárulsz és fontosnak tartod, a coaching folyamat lezárását követő 3-4 hónapban keresni foglak és egy körülbelül 30 perces beszélgetésben átbeszéljük, hol tartasz a célod elérése érdekében megkezdett utadon.

Mennyi ideig tart egy ülés, és a “teljes” folyamat?

Nálam egy ülés 75 perc időtartalmú, mely  biztosítja a ráhangolódás, a “tiszta” munka és az összegzés, valamint a levezetés fázisaihoz tapasztalataim szerint szükséges időt.

Két ülés között egy, maximum kettő hét szünet iktatandó be. Ennél több idő beiktatásával az előző alkalmak hasznos emlékei kezdenek elkopni, mely a folyamat hatékonyságát csökkenti.

Az előbbiek alapján a 6-12 ülés az ügyfél időbeosztásától függően jellemzően 6-24 hét közötti időszakban bonyolítható le.

A fentieken túl úgy gondolom, hogy a coach és az ügyfél (coachee) között, a közösen végzett munka során kialakuló munkakapcsolat lehetőséget biztosít arra, hogy a coachee időnként vissza-visszatérjen coachához, egyes folyamatok feltárása, megoldások keresése érdekében. Mindezzel pedig a coach és a coachee között akár egy életre szóló termékeny, sikeres támogató együttműködés alakulhat ki.

Milyen formában zajlik egy ülés?

A coaching üléseket előzetes egyeztetés alapján személyes, vagy on-line platformon bonyolítjuk. Személyes egyeztetés esetén a helyszín megtalálása mindkét fél részéről rugalmasságot kíván. Fontos, hogy olyan környezetben tudjunk dolgozni, ahol minimalizálhatók a külső ingerek, zavaró tényezők, ügyfélként pedig lehetőséget ad számodra a nyitott, elmélyült munkára.

Kell-e készülnöm egy-egy ülésre?

Igen is meg nem is. A készülés általában annyiban szokott “kimerülni”, hogy a találkozóra lehetőség szerint olyan tudati és lelki állapotban érkezz, amely lehetőséget biztosít számodra a koncentrált munkára.

Két találkozó közötti időszakban ritkán kérek konkrét “feladat” elvégzését, amennyiben igen, az sem jelenthet néhány percnél, esetenként 1-2 óránál hosszabb idejű elfoglaltságot.

Természetesen a folyamat előrehaladásával a tapasztalatok beépülnek a mindennapi működésbe, így az meg is változik. A tudatosság, a rálátás pedig folyamatosan fejlődik, amely észlelése, tudatosítása tekinthető egyfajta felkészülésnek is, hiszen ezen tapasztalatok megosztása segíti a találkozók előrehaladását, pozitív megerősítést hozhatnak.

Mennyibe kerül a coaching?

Erre a kérdésre az igények, körülmények egyeztetését követően van lehetőség mindent tekintetben kimerítő választ adni. Amennyiben általános információt szeretnél lépj az …. oldalra (DÍJSZABÁS), ha pedig konkrét ajánlatot kérnél keress a …. oldalon (KAPCSOLAT) található elérhetőségeimen.