Executive coaching

Bevezető gondolataim

A coachingban ne számíts instant megoldásokra.

Napjainkban nagy a csábítás, hogy engedjünk a …gyors…, …egyszerű…, …könnyű… és hasonló hívószavakat tartalmazó reklámoknak, recepteknek, technikáknak, vagy éppen ilyen megoldásokat kínáló szakembereknek, cégeknek. Bevallom, zsigeri távolságtartással fordulok ezek felé, de még inkább elkerülöm őket.

Tekintettel arra, hogy a coaching fókuszában Te vagy, megoldásaid, működésed pedig több évtizedes tapasztalatszerzés eredményeként alakultak ki a mai formájukra, ezért számomra egyértelműnek látszik, hogy új ismeretek, esetleg más megközelítések beépítése a mindennapi életed szövetébe nem történhet meg azonnal. Önismereted, kompetenciáid fejlesztésének útja véleményem szerint tudatosan szervezett, hosszabb távú folyamat, melyben esetenként megtorpanásokat, vagy éppen fellendüléseket érzel majd.

Az azonban biztos, hogy ha megoldásaidat a belső folyamataid ismeretében alakítod ki egy coaching folyamat során, ha az utad Te magad dolgozod ki és azt kitartóan követed, munkádat siker koronázza majd.

Kinek szól az executive (vezetői) coaching

Az én felfogásom szerint az executive coaching és maga az executive coach differenciált szervezetek vezetői, leginkább felsővezetői (C-suit) részére nyújt támogatást személyes, leadership kompeteciáik fejlesztésén keresztül a szervezeti célok eléréséhez.

Ha egy differenciált szervezetben dolgozol, ha közvetlen beosztottakat irányítasz és felelősséggel tartozol saját magad és a rád bízott szervezeti egység(ek) eredményességéért is, mindemellett közvetlen felettesed (vagy éppen a tulajdonos(ok)) felé beszámolási, elszámolási kötelezettséged van, nehezen teljesíthető elvárások érkeznek irányodba könnyen érezheted úgy, hogy két tűz közé kerülsz.

Ilyen helyzetekben előfordulhat, hogy energiáid vészesen apadnak, működőképes ötleteid megfogyatkozhatnak, a korábbi pozícióidban bevált megoldások nem, vagy csak kisebb hatékonysággal működnek. Esetleg egy-egy területen hiányosságokat tapasztalsz, de bizonytalanságot érzel annak betöltése módjában, vagy a lehetőségek közül a legjobbat szeretnéd kiválasztani. Ha ezt, vagy hasonló nehézségeket érzel, akkor fordulj hozzám bizalommal. Nyitott, őszinte légkörben találhatsz biztonságos közeget esetleges saját nehézségeid feltárásához, energiáid mozgósításához, céljaid eléréséhez.

Pozíciódból, munkádból adódóan a vezetés általános témakörein túl a felmerülő leadership kompetenciák, amelyek kontextusában megbeszélendő témák jöhetnek elő – a teljesség igénye nélkül -, melyek fejlesztésében nekem is személyes, élő tapasztalatom van:

 • motiválás képessége,
 • bizalomépítés,
 • kommunikáció,
 • változás kezdeményezése,
 • nyitottság,
 • stratégiai gondolkodás,
 • értékállóság,
 • jövőképalkotás,

Alább álljon néhány példa, hogy milyen előrelépéseket hozhat számodra, ha engem választasz  executive (vezetői) coachodnak:

 • a fókuszodat a céljaidon és nem a feladatlistádon tartod majd – ha azt érzed, hogy ha a munkanapod 48 órából állna az is kevés lenne az adott napon rád váró feladatok megoldására, akkor válaszút elé érkeztél. Számos praktikus úton is elindulhatsz a megoldás érdekében (time management, priorizálás, 80/20 szabály és társai), azonban elsősorban a mozgatóid feltárása, céljaid azonosítása és következetes fókuszban tartása lehet a tartós megoldás záloga számodra.
 • a vezetői magányod jelentősen csökken, támaszt, támogatást találsz – pozíciódból adódóan előfordulhat, hogy úgy érzed hitelességed, hírneved forog kockán dillemáid, problémáid felszínre kerülése esetén. Nálam az ülésekre hozott témák tekintetében nyitott fülekre találsz és ítélkezés nélkül, adok számodra visszajelzést, segítelek a válaszaid megtalálásában.
 • a szűkös erőforrásokat megalapozottabban tudod majd beosztani – személyesen -, de a vállalatod szintjén is – folyamatos döntéseket kell hoznod a korlátozott erőforrások (embereid, idő(d), pénz(ed) stb.) allokálása témakörében. A coaching folyamat során, annak eredményeként a céljaid (vállalati célok) fókuszban tartásával, a folyamatosan fejlődő önismeretedre és kompetenciáidra támaszkodva egyre koherensebb és eredményesebb döntéseket hozhatsz majd.
 • a rád bízott szervezeti egység(ek) produktivitása javul, növekszik – a coaching folyamatban őszinte, ítéletektől mentes visszajelzéseket kapsz tőlem a fejlesztendő kompetenciáid tekintetében. Fejlődést, változást elérve saját magad működésén a rád bízott szervezet produktivitása is párhuzamosan javulni fog.