Business coaching

Bevezető gondolataim

Sokáig azt gondoltam, hogy az én vállalkozásom más mint a többi, így rajtam kívül más, “külsős” személy nem ismerheti a problémáit (problémáim), a cégem mély ismeretének hiánya miatt más nem is tud érdemben támogatni azok megoldásában.

Most már látom, hogy tévesen gondoltam mindezt….és hogy miért?

Először is azért mert megtanultam, hogy a vállalkozások alapvetően hasonló “életszakaszokon” mennek keresztül, amelyeknek megvannak a jellegzetességeik, jellegzetes problémáik. Mindezekre szervezetfejlesztők, tanácsadók egyszerű modelleken keresztül könnyen rá tudnak világítani és a problémák megoldására használható eszközöket is tudnak nyújtani a tulajdonosoknak, vezetőknek.

Másodsorban pedig azért mert a vállalkozások tulajdonosai, vezetői emberek. Mi, mint emberek pedig külső megjelenésünk, hangunk, gondolkodásunk és egyéb eltérő tulajdonságaink ellenére azért hasonló nehézségekkel küzdünk. Ha pedig ébren töltött időnkben nagyrészt a vállalkozásunk fejlesztésével foglalkozunk, akkor a nehézségeink a vállalkozásunkon keresztül, annak működésében is alakot öltenek.

Ahhoz, hogy tartós fejlődést, változást, ill. a kívánt eredményt elérjük, a legtöbbször önmagában kevésnek bizonyul, ha az első megoldásként említett szervezetfejlesztők, tanácsadók segítségét kérjük. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az általuk kínált megoldások nem jók, nem hatásosak, hanem azt, hogy egy alapvetően fontos elem hiányozhat így a megoldó képletből, mégpedig Te, mint vezető, mint tulajdonos elköteleződése, nemcsak a cége, hanem saját maga megváltoztatására.

Hiába akarod, hogy a céged változzon, ha Te magad, mint vezető, nem változol vele együtt.

A változás pedig véleményem szerint a jelenlegi belső állapot (működés) megismerésével, annak megértő elfogadásával kezdődik. Ezen alapokra, mégha esetenként némi bontásra és újradefiniálásra is szükség lehet, építhet a tulajdonos, vezető az általa irányított szervezet folyamatainak tartós és eredményes megváltoztatásához.

A business coaching ülések alkalmával ez utóbbiban történő aktív részvételt, támogatást nyújtom coachként számodra (szervezetfejlesztési, tanácsadói kompetenciáim meglétén túl).

Kinek szól a business (üzleti) coaching

Az én felfogásom szerint a business coaching és maga a business coach a kkv-k és azok tulajdonosai/vezetői részére nyújtanak támogatást annak érdekében, hogy vállalkozásaik építése, fejlesztése, átalakítása, valamint stratégiai tervezési, végrehajtási feladatai hatékonyan valósuljanak meg.

Gyakorló kkv vezetőként ezen folyamatban az ügyfél támogatásán keresztül a vállalkozás folyamatai, azok hatékonysága fejlesztésében működöm közre, mely eredményeként a szervezeti stratégiai célok megvalósíthatók és szervezet sikeresebben működhet.

Ha már túl vagy azon a döntésen, hogy saját vállalkozást alapítasz és legalább 1 fő munkavállalót alkalmaztál, a legnagyobb és legnehezebb döntések egyikét már meghoztad. Az igazán izgalmas részek azonban még csak ezután következnek. Különböző helyzetekkel szembesülsz, ha cégalapítóként akár napi 12-16 órát dolgozol céljaid megvalósításán, vagy éppen a szervezet differenciálásakor a közép- és felsővezetői réteget alakítod ki, jövődet pedig a vállalkozásod kormányrúdjánál képzeled el.  Más-más kérdések foglalkoztatnak, ha éppen azon gondolkozol, hogy magad helyett a vállalkozásod élére egy új vezetőt nevezz ki, vagy éppen a vállalkozásodból már tulajdonosként is kilépnél, az utódláson, vagy egy közeli “exiten” töröd a fejed. Légy a vállalkozásod fejlesztésének bármely szakaszában is, a felmerülő kérdésekre, dilemmákra a benned lévő, egyéni válaszod megtalálásához tudlak hozzásegíteni.

A témák, területek amelyek előjöhetnek – a teljesség igénye nélkül – és melyekben nekem is személyes, élő tapasztalatom van:

 • egyedül, vagy csapatban folytassam,
 • vezetői magány kérdésköre,
 • erőn felüli munkavégzés (és “hozadéka” – kiégés, családi-, baráti kapcsolatok változása stb.),
 • kisebb, vagy nagyobb vállalkozás,
 • egy cég, vagy több cég,
 • milyen szervezeti struktúra legyen,
 • Magyarország és/vagy külföld,
 • szakember vagy vezető,

Alább álljon néhány példa, hogy milyen előrelépéseket hozhat számodra, ha engem választasz business (üzleti) coachodnak:

 • ha megakadtál, elbizonytalanodtál valamiben, támogatlak abban, hogy a számodra kívánt irányba átlendülj ezen a holtponton – “egyedül” állni a sarat sokszor kimerítő tud lenni. Megfelelő, bizalmi légkörben megosztva az információkat, sokszor már maga az információ megosztása is felszabadító lehet számodra, vagy kimondva, összefoglalva a gondolatokat szinte már össze is áll a megoldás a fejedben;
 • inspirállak, hogy próbálj ki valami újat – dolgozni az “eredeti” ötleten sokszor beszűkíti az ember látókörét, egy-egy jól irányzott kérdés, támogatott útkeresés új megvilágításba helyezi a régi bevált gyakorlatot, sémát és kimozdít a kívánt fejlődés irányába;
 • támogatlak a benned lévő kreativitás kibontakoztatásában – a komfortzónán belüli munka beszűkíti a kreativitást, azonban egy új nézőpont kialakítása innen kimozdít és új megoldásokat, távlatokat nyújt számodra;
 • vállalkozásod árbevétele, profitja növekszik a coaching munka eredményeként – új megközelítések, új nézőpontok, a kreatitásod kibontakozása új megoldásokat, termékeket, szolgáltatásokat eredményeznek, melyek bevezetésével az üzleti vállalkozás egyik alapvető célját a profit termelését érheted el, javíthatod;
 • tisztábban láthatod saját erősségeidet és a fejlesztendő területeidet – mindazzal, hogy közelebb kerülsz belső énedhez egyes hatásokra adott reakcióid, az emberekhez való viszonyod változik meg, kerül magasabb, egyben elfogadóbb-tudatosabb szintre;
 • céljaidat pontosabban, merészebben tudod majd meghatározni – azzal, hogy az önismereted fejlődése hatására tisztábban látod saját magadat, céljaid határozottabb körvonallal öltenek alakot számodra;
 • a munka, munkád szerepének definiálása az életedben – tulajdonosként, vállalatvezetőként döntési helyzetbe kerülsz nemcsak a munkahelyi kérdésekben, hanem a munkán túli életed szempontjából is. Működésed megértése, céljaid pontosabb ismerete éppen ezen kérdések tekintetében tudatosabb, tisztábban kommunikálható válaszokat biztosítanak számodra;
 • bennem partnert találsz a vezetői magány megélése mellett a vállalatod irányításában – a csúcsvezetőnek általában korlátozott körben van lehetősége megosztani a fejében kirajzolódó számos vezetői dilemmáit. Értékelhető, hasznosítható választ kapni kérdésekre pedig még ennél is kevesebb alkalom adódhat, azonban a coachoddal folyamatosan fenntartott munkakapcsolat esetén időről-időre lehetőséged van támogatást kérni és kapni, a saját válaszaid megtalálása érdekében;
 • kapcsolati hálód növelheted általam – az üzleti élet területén dolgozó coachként akár az is lehetséges, hogy jövőbeli beszállítókat találhatsz kapcsolataimon keresztül, tudom ajánlani cégedet, szolgáltatásodat lehetséges vevőknek, esetleg potenciális munkavállalókkal egyéb jövőbeli partnerekkel ismertethetlek meg.